HustomÄ›r na měření obsahu vody v medu - stupnice hustomÄ›ru je cejchována pÅ™ímo v procentech. Tento hustomÄ›r pracuje na jednoduchém principu mÄ›nící se hustoty medu se zmÄ›nou obsahu vody. HustomÄ›r jednoduše ponoÅ™íte do tekutého medu. Měřit s ním lze vÄ›tší objemy medu, protože pro správnou funkci je zapotÅ™ebí, aby byl minimálnÄ› 30 mm od stÄ›ny nádoby. Med měříme ve vÄ›tších nádobách, napÅ™. 5 litrových lahvích, konvích, nádobách na med. PÅ™i použití je nutno sledovat zda hustomÄ›r nedosedl na dno nádoby. Měření provádÄ›jte vždy, až když se hustomÄ›r v medu ustálí, replique montre nikdy však dÅ™íve než 5 minut po zaÄátku měření. Med by mÄ›l obsahovat minimum neÄistot, vzduchových bublin Äi pÄ›ny, aby nebylo měření zkreslené. S hustomÄ›rem pracujte opatrnÄ›, aby nedošlo k ulomení stonku.
Měříme li pÅ™i teplotÄ› 20ËšC odeÄteme skuteÄný obsah vody v medu na stupnici stonku hustomÄ›ru. Pokud měříme pÅ™i jiné teplotÄ›, musíme provést opravu měření.
Med teplejší než 20ËšC je Å™idší a musíme odeÄíst z naměřené hodnoty 0,1 % na každý 1ËšC.
PÅ™íklad:
- naměříme 17 % vody v medu pÅ™i teplotÄ› 24ËšC, skuteÄná hodnota je 16,6 %
- naměříme 17 % vody v medu pÅ™i teplotÄ› 18ËšC, skuteÄná hodnota je 17,2 %
PÅ™esnost měření je ± 0,2 %.